Hönö bread- Hönökaka

Is much better than bought. Very well known bread in Sweden.
50 grams of yeast
2½cups milk
25 grams butter
1 teaspoon salt
0.5 dl syrup
4-5 cups sifted rye flour
2 cups flour
1 tablespoon aniseed
Melt butter and mix in the milk and heat the mixture to 37 degrees. Crumble yeast into a bowl and stir in a bit of degspadet. Mix in the rest of degspadet, syrup, salt, spices, sifted rye flour, and almost all wheat flour. Knead the dough thoroughly for about 10 minutes toget really shiny and smooth. (If you dont have a mashine use your partner) Let the dough rise for 40-45 minutes under a tea towel.
Knead the dough on a pastry board with flour and divide it into twelve pieces. Knead each piece further and roll each piece into a round bun. Roll each piece. Let them rise for about 25 minutes under a tea towel. Preheat plates in the oven. (I used my baking stone that I got for Christmas a few years ago) Set a bowl of water in the oven, steamed bread during baking. Put it on the hot plate on a baking paper. Hönökakan Prick with a fork properly orkruskavel. Bake near the top of the oven for 4-5 minutes until it gets a nice color 275 degrees. Let the baked Hönö breads cool on one another, but put a towel between each so that the bread becomes soft.

Blir mycket godare än köpt.
50 gram jäst
5 dl mjölk
25 gram smör
1 tsk salt
0,5 dl sirap
8-9 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 msk brödkrydda
Smält smöret och blanda i mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Blanda ner resten av degspadet, sirap, salt, , kryddor, rågsikt och nästan alla vetemjöl. Arbeta degen ordentligt i ca 10 minuter till den blir riktigt blank och smidig. (Har du ingen maskin så gör som jag och använd maken) Låt degen jäsa i 40-45 minuter under bakduk.
Arbeta degen på ett bakbord med mjöl och dela den i tolv bitar. Knåda varje bit ytterligare och rulla varje bit till en rund bulle. Kavla ut varje bit. Låt de jäsa i ca 25 minuter under bakduk. Värm plåtarna i ugnen. (Jag använde min baksten som jag fick i julklapp för några år sedan) Ställ en skål med vatten i ugnen så ångas brödet under gräddningen. Lägg den på den varma plåten på ett bakplåtspapper. Nagga hönökakan med en gaffel ordentligt eller med kruskavel. Grädda högt upp i ugnen i 4-5 minuter tills den får en fin färg 275 grader. Låt de gräddade hönö kakorna svalna på varandra men lägg en bakduk mellan varje så att brödet blir mjukt.


3 thoughts on “Hönö bread- Hönökaka

  1. Hello again, Maria…:)

    As before, I have a few questions:

    What is .05 dl syrup? Does it relate to the syrup, ie corn or maple or to the measurement, as in tsp, tblsp, etc..?

    What is ‘degspadet’?

    I use ‘instant yeast’ rather than cakes. Would I simply use it as I always do, changing nothing in the recipe – or would I eliminate the syrup (if the syrup is for facilitating the yeast
    to rise?

    Honokaken Prick? orkruskavel?

    I think that’s it. It looks terrific, but you know, I’m sure, how inconsistent bread can be if even the slightest thing is off – makes it quite grumpy! lol So, when trying this, I’d like to be sure I’ve got the ingredients and the procedure correct…:)

    Thanks in advance – sorry to keep pestering you with these questions!


  2. Kruskavel I tryed to find a translation for but I havent find it so I will put up a photo of it instead. Maybe you can tell me what it is in english? If you dont use a kruskavel you must use a fork to pick the bread before it goes into the own. Othervice it will become a ballone in there. :)
    0,5 dl = 50 ml =3 tablespoons
    Here we use syrup made from suger beets but Im sure you can use any kind of syrup
    Degspad is what you got when you when you mix the yest and the liqued togather.
    For this recipe normal active yeast or dry yeast are to be use. We dont have instant yeast here and I have no ideas what that is. Sorry.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s